söndag 10 maj 2009

Japan inspirerat trädäck


Här kommer vår (faktiskt Richards, det är ju han som gjort jobbet) beskrivning på vårt trädäck. Tanken är att däcket och balkongen ska binda ihop trädgården mer. 


1. Här har vi lagt ut bjälkar provisoriskt för att få en känsla av mått och vinklar.

2. Såg bra ut så det var bara till att slå ner stolparna, dessa skulle även användas till att bära upp räcket som skulle byggas på senare så därför behövde detta räknas med i den totala längden.3. Då vart alla stolparna på plats och det var nu dags att skruva fast sidobjälkarna med fransk träskruv efter att man vattenpassat sig fram. Som ni ser så hade vi inte väntat oss en så ojämn gräsmatta just här och tanken var att däcket skulle ligga så lågt mot marken som möjligt. Man fick tänka om lite då man vart tvungen att ha det plant men samtidigt inte ville ha luft in så man kunde titta inunder däcket. Man får vara lite påhittig och hur vi gick vidare med det ser ni längre fram
4. Vårt fina Japanska Katsura träd (cercidiphyllum japonicum) kunde inte stå där det stod och fick varsamt grävas upp. För er som inte känner till detta träd så blommar löven först ut i en blodröd färg som senare övergår till grönt och till slut blir den gul på hösten då den även luktar pepparkakor. Coca-cola och cigg som ni ser var ett obligatoriskt måste för att förutsättningarna skulle vara till sin fördel.
5. Alla bjälkar var nu monterade och skruvade på plats i sina balkskor. Vi hade ett mått på 60cm mellan varje bjälke och inte mer än 3m mellan varje bärande stolpe. Det var lite trixigt att såga/montera fast bjälkarna vid vinkelsidorna men det gick bra till slut. Katsura trädet står nu på sin nya plats och tanken är att den ska byggas in i träddäcket.
6. Gött kött! Äntligen har min bambu kommit. Vad som egentligen hade kostat en halv förmogenhet och en arm fick jag riktigt billigt av Birgit Manberger från Transpartner i Karlstad (letade först på blocket där folk ville ha 4ggr mer betalt för begagnade spillbitar). Jag kan inget än rekommendera dem varmt då pris, service, och kommunikation har varit över all förväntan. Ni hittar till deras hemsida här: http://transpartner.se/bambu.html


7. Trallen har börjat skruvas fast och en rektangular låda sågades ur. Iväg sen till mina polare på örsjö’s grustag och hämta stjösten. Det gick åt 3 blåa Ikea kassar som man handplockade. Pris för detta: 20kr. :-)
Deras hemsida hittar ni här: http://www.jonsson-grus.se/produkter.html


8. Ibland hänger inte hjärnan med då man stöter på nya problem så det vill till att stanna upp och försöka måla upp en mental bild på slutresultatet. Gjorde så ont så man fick stödja sig mot stolpen.
9. Det var viktigt att trallen jämns med stolparna blev bra så det var bara till att såga ut ringar i plankorna. Resultatet blev kanon och bra mycket bättre än om man hade sågat ut fyrkanter runt stolparna som i sin tur hade lämnat luft och syn ner till marken. Inte heller ville vi ha luft mellan däck och mark som jag nämnde tidigare så det blev till att bygga en kjol runt det hela. Vi valde att ha planket vertikalt, inte av någon estetisk anledning utan just pga lutningen i marken. Man fick mäta varje bit individuellt då längden skiljde sig från bit till bit. Horisontala brädor hade också varit fint men hade skapat mer problem än vad det var värt och personligen rekommenderar jag det inte om nu inte marken är plan. Kjolen sattes på innan trallen ovanpå skruvades fast.
10. Phew! Så, nu var däcket klart. Kjolen runtom gjorde verkligen det lilla extra. Alla stolpar kapades i rätt höjd efter att trallen skruvats fast och cirkelsågen såg till att trallkanterna runtom blev raka och fina.

11. En annan vinkel


12. En annan vinkel
13. Då var det till att börja med bamburäcket. Vi bestämde oss för en klassisk japansk design som kallas "kinkakuji-gaki".För att bambumittstolparna skulle stå stabilt borrade vi ur 40mm cirklar i däcket samt räcket. Borret tejpade jag så man enkelt kunde se hur djupt man borrat och när det var dags att sluta. Sen var det bara till att passa in alla bambukäppar och skruva fast räcket till bärstolparna med hjälp av vinkelbeslag.14. Jag borrar hål
15. Ja men titta, då var en klar, bara 4 kvar nu. Bara att sätta fart. Anledning till att bärstolparna inte är av bambu är för att det inte får komma i direktkontakt med mark då det ruttnar sönder inom loppet av ungefär 3 år.
16. Här har vi importerat svart japanskt palmfiberrep som skall användas till att knyta ihop allt med. Även detta köptes av Transpartner. Palmfiberrep har otroligt bra rötresistenta egenskaper och innan man börjar knyta med det så skall det stå i vatten i ungefär 15 minuter. Detta gör att repet sedan spänds när det torkar vilket ger ett stabilare resultat. 120m av detta kommer att gå åt till att knyta ihop vårt projekt (hade kanske räckt med 100m men har man aldrig jobbat med palmfiberrep tidigare och är en hejare på japanska knutar sedan innan så hade jag köpt på mig lite extra då det kan slitas sönder när man drar).

17. Här har vi en av de 2 knutarna som används till att bygga detta räcke. Den kallas ibo-musubi eller otoko-musubi (wart eller male tie). Instruktioner för hur man knyter dessa knutar var ganska svårt att komma över på nätet speciellt tamabuchi knuten. Dags att plocka fram sina kontakter och iväg gick ett mail till en kille i England. En halv timme senare får man mail med en bifogad fil med illustrationer samt stegvisa instruktioner för hur det ska knytas the japanese way. Tack chris.


18. Baksidan av ibo-musubi knuten. Prydligt och stilrent.
19 .Här har vi tamabuchi knuten som jag fasat så för under hela projektet. Visade sig inte vara så svår och den var himla rolig att knyta (var dock 1 och en halv A4 sidor med steg).

20. Så blev det! Nu har vi en riktigt mysig solhörna. Sen när växterna har växt till sig så kommer dom att omsluta hela hörnan.


21. En annan vinkel.
22. Fotografi taget från däcket mot Emmys egna framtida balkong som är färdig i juli!
23. Vi väntar på nya trädgårsdsmöbler. Kommer självklart att vara i japanskstil.





7 kommentarer:

  1. Men jösses människor, vad ni håller på, och fort går det. Det blev juh verkligen kanonfint. Jag vet ju då vilka jag ska anlita till vår trädgård, när det blir en...

    SvaraRadera
  2. Men så sjukt snyggt! Skyll er själv, jag kommer att parkera rumpan på det där trädäcket en och annan kväll i sommar... ja skyll er själv.

    //Mamman

    SvaraRadera
  3. Kommer förresten ner i slutet av vecka 24 och stannar i cirkus 3 veckor, tid att ses? Eller ska jag sitta där på trädäcket själv?

    //Mamman

    SvaraRadera
  4. Oj, oj, oj, vad snyggt det blev! Jag är riktigt imponerad...kanske mest för att jag har tummen mitt i handen själv. Vilket jobb ni har gjort, men med ett helt fantastiskt resultat!

    SvaraRadera
  5. Erika; Jajjemensan!

    Mamman: Självklart! Vi får ju jobba på bonnabrännan!

    Kletskiten: HA! Jäkla cool blogg :-D

    SvaraRadera
  6. Tack det samma! Jag kan fortfarande inte komma över att ni gjorde hela trädäcket själva. Själva tog vi två år på oss att få upp tapeterna, på en liten fondvägg, här hemma. Kommer absolut att titta in på fler besök här.

    SvaraRadera
  7. tjenatjena

    Oj, vad ni jobbar! Ser jättefint ut!

    kram

    SvaraRadera